Equipaments

Del Cabacés medieval es conserven nombrosos arcs apuntats, sobretot a l'interior de les cases. Dels que resten a l'exterior cal fer esment dels que formen el porxo del pla de la Bassada. També hi resten encara dues perxes, una al carrer Major i l'altra al carrer del Mig.

No es conserva, però, cap resta de l'antic castell de Cabacés, ja que l'any 1933 foren construïdes les escoles al lloc que ocupava el castell. Per la seva construcció foren utilitzades gran part de les pedres del mateix castell.

L'església parroquial està dedicada al Naixement de la Mare de Déu. Data de començaments del segle XVII. El 1823 va ser refeta la façana. L'edifici no té gaire interès, però a l'interior es conserva bona part d'un retaule gòtic de Santa Maria, del segle XV, i un quadre de la Mare de Déu del Loreto, datat el 1624. Es curiós també el campanar, no gaire alt i amb una forma diferent dels que hi ha a les rodalies.

 

L'Ermita de Sant Joan

A tocar mateix de les cases del poble hi ha l'ermita de Sant Joan, edifici barroc del segle XVIII, que té al costat la Font del Canal, receptora de l'aigua de la sèquia de la vila.

 

L'Ermita de Sant Roc

A un quilòmetre del poble, faldejant el vessant esquerre del barranc del Montsant, hi ha l'ermita de Sant Roc, petit edifici que es construí aprofitant una balma, d'estil renaixentista popular. Data, com a mínim, del 1594. Fa poc, ha estat curosament arranjat.

 

L'Ermita de la Foia

L'ermita de la Foia és la més important que es troba dins del terme de Cabacés, de molta devoció popular. Està situada a 560 metres d'altitud damunt de la cabalosa font, una fondalada que justifica el seu nom. Es tracta d'un edifici d'estil barroc popular del s. XVIII. La tradició atribueix a aquest paratge una remota dedicació eremítica.

 

Pont Vell

També és digne de visitar l'anomenat Pont Vell, situat a uns 4 quilòmetres del poble en direcció a la Bisbal. La tradició l'atribueix a l'època romana, però el bon estat de conservació i les marques dels picapedrers fan pensar que és una construcció medieval. Es tracta d'un pont de pedra amb un arc central i dos laterals sobre unes roques.

Són interessants de visitar el Museu anomenat "l'Eco del Greco", amb reproducccions de les obres d'aquest pintor; La Covassa, cova que serví de refugi durant la guerra; i la Creu, des d'on s'albira una magnífica vista del poble.

Subscriure a